Za Milanom Tumom, členom Spolku slovenských spisovateľov

27.05.2016 09:47

Prečítajte si medailón člena SSS: TUMA, Milan (†)

 

Dňa 24. mája 2016 sme sa v Žiline rozlúčili s Mgr. Milanom Tumom, ktorý opustil svet literatúry 20. mája 2016. Delegácia Spolku slovenských spisovateľov sa zúčastnila na rozlúčke na čele s jej podpredsedom Petrom Mišákom.

Milan Tuma, Mgr., herec, básnik, spisovateľ literatúry faktu, člen SSS, sa narodil 27. februára 1941 vo Vrútkach, kde prežil detstvo, ale aj študentské roky. Vyštudoval herectvo na VŠMU v Bratislave, ale krátko po tom, čo sa postavil na dosky, ktoré znamenajú svet, sa začali jeho životné peripetie. Už ako mladý muž bol nezmieriteľný v myslení i konaní. Vstup cudzích vojsk na naše územie v roku 1968 nemohol prežiť bez protestov a v protiokupačnom vysielači žilinského rádia vyjadril jednoznačne svoj postoj. Nedokázal a nechcel zradiť svoje ideály a presvedčenie. Nezlákali ho ani judášske ponuky, volil radšej cestu odriekania a prenasledovanie. Jeho pôsobenie v divadlách bolo vzápätí pozastavené a bol odstavený na okraj spoločnosti. Zarábal si na živobytie recitáciami a konferovaním rozličných estrád a podnikových podujatí. Až po roku 1989 sa mohol vrátiť k divadlu. Hral v množstve vlastných hier, v ktorých hlásal najmä návrat k slovenským tradíciám. Aj k publikovaniu sa vrátil až v tomto období. Svoje práce uverejňoval v časopisoch a v roku 2008 mu vyšla vynikajúca básnická zbierka občianskej a ľúbostnej lyriky Čaša plná lásky, ktorá hneď po vydaní vzbudila mimoriadny záujem čitateľskej verejnosti a získala aj rôzne ocenenia. Osobitnú pozornosť si zasluhuje jeho rozsiahla kniha Deti Turca – Aj takí sme boli, vydaná roku 2013. Ide o výnimočné dielo, v ktorom na vyše 360 stranách veľkého formátu spracoval beletristickým spôsobom osudy starých Vrútok a ich neobyčajných obyvateľov. Kniha je jedinečným, až vzorovým dokumentom na spracovávanie dejín našich miest.

Napriek tomu, že Milana Tumu pripútal nešťastný osud na lôžko, onedlho nasledovala básnická zbierka Láska-viny. Posledné knižne vydané dielo Milana Tumu je reprezentačne vydaná zbierka, ktorá vyšla začiatkom roka 2016 pod názvom Rozhovory s mojím druhým ja.

MICHAL HORECKÝ

Foto: archív

(Zdroj: Peter Mišák, e-mail z 25. 5. 2016)