Zlatá kysucká kniha Pavla Hrtusa Jurinu: Nad novou reprezentatívnou knihou PAVLA HOLEŠTIAKA

15.01.2020 12:13

Na jeseň minulého roku si slovenská kultúrna verejnosť pripomenula 100. výročie narodenia spisovateľa, básnika, publicistu, prekladateľa, organizátora spoločenského a kultúrneho života v Austrálii, učiteľa, významného slovenského vlastenca PAVLA HRTUSA JURINU, rodáka z kysuckého Klokočova (* 1. 10. 1919), a na Silvestra sme si pripomenuli 25. výročie jeho skonu v ďalekom austrálskom Melbourne (31. 12. 1994). Okrem toho sme boli svedkami ďalších okrúhlin – 15. ročníka festivalu duchovnej poézie a prózy Jurinova jeseň v Čadci.

Prednedávnom sa dostala na pulty kníhkupectiev nová výpravná publikácia autora Pavla Holeštiaka Zlatá kysucká kniha Pavla Hrtusa Jurinu. Bezmála 350-stranová plnofarebná knižka s maľbami našej výtvarnej legendy Ondreja Zimku vyšla s dosiaľ knižne nepublikovaným Hrtusovým rodostromom či cestopisom Na piaty svetadiel. Literárne zhodnotenie i osvieženie v nej prináša šesť doslovov našich literárnych osobností. Vzácnou súčasťou reprezentatívnej knihy sa stal prierez kompletnej nadčasovo vzácnej tvorby, čerpajúcej predovšetkým z jedenástich knižných diel, ktoré vyšli P. H. Jurinovi v Austrálii, v Kanade i na Slovensku, aj keď väčšinu života prežil práve na najmenšom kontinente – v Austrálii, z ktorej sa už nikdy fyzicky nevrátil. Srdcom však zostal v rodnej slovenskej vlasti, preto aj podtitul knižnej novinky nesie nevšedný, no výstižný názov Exulant, ktorý neodišiel.

V knihe P. Holeštiak s odbornou precíznosťou podrobne spracoval pohnutý život a kompletné dielo P. H. Jurinu, ktorého literárna kritika zaraďuje k slovenskej lyrizovanej próze, slovenskej katolíckej moderne a spolu s vynikajúcim Jozefom Cígerom Hronským aj k najlepším našim prozaikom v slovenskom exilovom svete. Hrtusove knižné skvosty vychádzali v Austrálii vo veľmi skromnej grafickej úprave a tlačovej kvalite v počte iba 50 kusov. Navonok tvrdý človek, no vo vnútri veľmi citlivý rodený spisovateľ písal takmer polstoročie nevšedným vrchárskym štýlom najmä o rodákoch a vlasti. Prečo sa nevrátil po roku 1989 na Slovensko, zostáva záhadou.

Novým, exkluzívnym dielom P. Holeštiaka sa mu spláca dlh z jeho rodných Kysúc i milovaného Slovenska. Citujúc nitrianskeho biskupa Viliama Judáka, neskazený svetom sa majster Pavol Hrtus Jurina vracia domov. Nuž, milý čitateľ, vezmi a čítaj!

(KP)