Životopisné romány JOZEFA BANÁŠA zarezonovali v Liptovskom Mikuláši: Spontánny záujem milovníkov kultúry

26.03.2023 16:59

Rázusovie klub spisovateľov v Liptovskom Mikuláši bol hlavným organizátorom vydarenej besedy s popredným slovenským spisovateľom JOZEF BANÁŠOM. Podujatie sa uskutočnilo 7. marca 2023 v Dome Matice slovenskej a účastníkov ním sprevádzal spisovateľ a publicista ŠTEFAN PACKA. Podpredseda Matice slovenskej (MS) a riaditeľ Domu MS Marek Nemec hrou na fujare privítal spisovateľa i prekvapujúci počet  návštevníkov. Tí zaplnili sálu so 130 stoličkami už pred začiatkom besedy. Pre ďalších asi 70 záujemcov museli požičať stoličky z neďalekej reštaurácie a desiatky návštevníkov absolvovali besedu postojačky. „Takýto spontánny záujem milovníkov kultúry sme zaznamenali iba pred mnohými rokmi pri slávnostnom otvorení Domu MS do prevádzky“, konštatoval Marek Nemec.

 

Najpredávanejší a najprekladanejší slovenský autor

J. Banáš je známy čitateľskej verejnosti viacerými úspešnými románmi, ktoré zaujali čitateľov na Slovensku, ale v preklade vyšli v Českej republike, Ukrajine, Poľsku, Rusku, Nemecku, Maďarsku, Švajčiarsku, Bulharsku, Indii, Turecku, Sýrii, Egypte, Španielsku, USA, Chorvátsku a Srbsku. Je najpredávanejší a najprekladanejší slovenský autor.

V úvode besedy moderátor Štefan Packa predstavil autora asi štvrťhodinovým „grilovaním“. V rýchlom slede mu položil 13 zaujímavých otázok, na ktoré Jozef Banáš vtipne a pohotovo odpovedal.

Do besedy sa zapojil aj znalec života a diela Aurela Stodolu
Marián Moravčík (vľavo). Vedľa Štefan Packa (v strede),
člen Spolku slovenských spisovateľov, a spisovateľ Jozef Banáš

J. Banáša nezaskočila ani prvá veta, ktorá znela: „Bol si diplomat, pochodil si kus sveta, prelož nám do cudzích jazykov, ktoré ovládaš, vetu: ,Dobrý deň, Mikulášania, ako sa máte, prečo ste takí vážni?‘“ Spisovateľ bez zaváhania vetu preložil do piatich jazykov.

Dominantnou témou besedy boli životopisné romány J. Banáša o významných osobnostiach Slovenska i Česka: o Dubčekovi, Štefánikovi, Baťovi a Aurelovi Stodolovi. Účastníci besedy sa dozvedeli veľa nových a zaujímavých informácií o osobnostiach, ktoré preslávili Slovensko. Najväčší záujem však prejavili o liptovskomikulášskeho rodáka A. Stodolu.

Na besede sa zúčastnili aj obaja viceprimátori mesta
Liptovský Mikuláš Rudolf Urbanovič (vľavo) a Ľuboš Trizna.
Primátor mesta Ján Blcháč sa nemohol zúčastniť
z dôvodu prijatia u prezidentky SR

Pripravovaný román o geniálnom vedcovi AURELOVI STODOLOVI

„Nikdy sa nevzdám!“ Taký je pracovný názov motivačného románu o geniálnom vedcovi AURELOVI STODOLOVI, ktorý začal v januári písať J. Banáš. V rámci prípravy na novú knihu v ostatnom období častejšie navštevuje Liptovský Mikuláš, pretože chce poznať prostredie, v ktorom Stodola vyrastal. Profesor A. Stodola po štúdiách na Slovensku pôsobil na prestížnej Technickej univerzite vo švajčiarskom Zürichu. Je považovaný za jedného z najvýznamnejších svetových vedcov na prelome 19. a 20. storočia. Banáša zaujalo, ako sa vedel popasovať s veľkými prekážkami v osobnom i pracovnom živote.

Pohľad do preplnenej sály MS v Liptovskom Mikuláši počas besedy so spisovateľom Jozefom Banášom

 

Pamiatka na lekára a dramatika IVANA STODOLU

Stodolovci boli na Liptove známa rodina, ktorá dala Slovensku viacero osobností. Okrem Aurela je najznámejší lekár a dramatik IVAN STODOLA, ktorého 135. výročie narodenia si mesto uctilo Rokom Ivana Stodolu 2023 s množstvom podujatí v priebehu roka. Okrem iného po ňom pomenovali nemocnicu, ktorá nesie názov Liptovská nemocnica s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu. V mestskom Múzeu Janka Kráľa slávnostne otvorili stálu expozíciu venovanú I. Stodolovi a histórii mikulášskej nemocnice. V dňoch 8. – 10. septembra 2023 sa v Liptovskom Mikuláši uskutoční Divadelný festival Ivana Stodolu.

J. Banáša upútal neuveriteľný osud A. Stodolu, ktorý je známejší vo svete ako na svojom rodnom Slovensku. „Po úmrtí Aurela Stodolu v tichosti a samote jeho zürišského domu žialila svetová tlač za týmto geniálnym vedcom. Jedni ho označovali za Maďara, iní za Nemca, ďalší za Švajčiara. Je smutné, že o tomto úžasnom človeku, blízkom priateľovi Alberta Einsteina a v istom zmysle jeho učiteľovi, blízkom priateľovi humanistu a lekára Alberta Schweitzera, vedia Slováci – národ, z ktorého pochádzal – málo. Presvedčil som sa o tom aj pri mojej ceste vlakom do Liptovského Mikuláša. Sedel som oproti jednej pani, vysvitlo, že je to inžinierka. Povedal som jej, že cestujem do Mikuláša, pretože píšem knihu o svetoznámom Aurelovi Stodolovi. Ona sa ma opýtala, či je to ten vynálezca padáka!“

Tento zážitok ho ešte viac utvrdil, že písať motivačno-životopisné romány má zmysel. Aj vďaka nim Slováci spoznávajú svoju históriu.

Riaditeľ Domu MS a podpredseda MS Marek Nemec
prekvapil prítomných účastníkov hrou na fujare

 

Po skončení vydarenej besedy nasledovala autogramiáda J. Banáša, ktorá trvala vyše hodiny. Účastníci si kupovali aj po tri či štyri z výberu jeho zaujímavých kníh. Obyvatelia mesta na čele s vedením radnice potvrdili, že mesto má nielen bohatú kultúrnou tradíciu, ale veľký záujem o kultúru pretrváva aj v súčasnosti.

JOZEF VRBICKÝ

Foto: Vladimír Škuta