Vzácna návšteva zo Švédska v banskobystrickom klube LITERA 2 (21. 6. 2017)

25.06.2017 17:54

V stredu 21. júna t. r. privítali členovia literárneho klubu LITERA 2 v Banskej Bystrici na svojom pravidelnom stretnutí nečakanú, no veľmi vzácnu návštevu. Jedna z jeho členiek Lea Weberová priviedla svoju priateľku zo Štokholmu pani Nadju Hammarbergovú. Rodáčka z Horehronia (nar. 1944) prežila detstvo a študentské roky v Brezne a Banskej Bystrici, po štúdiu na VŠE v Bratislave ako 25 ročná emigrovala do Švédska, kde žije doteraz. Vždy mala blízko k poézii a táto jej láska sa pretavila do aktívneho života v Spoločnosti priateľov Milana Rúfusa a držiteľa Nobelovej ceny (2011) Tomasa Tranströmera (* 1931 – † 2015), ktorý patril taktiež k ich členom.

Nadja Hammembergová.
Foto: © Jana Borguľová

Okrem kontaktov s Milanom Rúfusom a ďalšími slovenskými autormi ich činnosť mala a dodnes má kultúrno-umelecký dosah nielen v švédskej metropole, ale úspešne sa prezentovali aj na Slovensku v rámci medzinárodného festivalu poézie. Ona sama sa v posledných rokoch pustila do prekladania poézie. V priateľskom rozhovore na pôde klubu sa účastníci besedy dozvedeli o pani Nadji aj to, že za jej dlhoročnú činnosť ju ocenili v ankete ako najsympatickejšia zahraničná Slovenka (2012), dostala aj Cenu primátora mesta Brezna. Napriek tomu zostáva skromná a ústretová k ďalším výzvam. Možno k nim bude patriť nejaký preklad aj z tvorby banskobystrických autorov.

JANA BORGUĽOVÁ

Členovia banskobystrického literárneho klubu LITERA 2 s pani Nadjou Hammembergovou (stojaca uprostred v klobúčiku). Foto: © Anežka Piljarová