Významné ocenenia členov Spolku slovenských spisovateľov v banskobystrickom regióne – in memoriam M. KOVÁČOVI a čestné občianstvo spisovateľovi J. FEKETEMU

29.05.2024 12:45

Básnika MIKULÁŠA KOVÁČA ocenili in memoriam

Vo štvrtok 23. mája 2024 sa v sále Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene konala slávnosť udeľovania ocenení významným osobnostiam z Banskobystrického samosprávneho kraja. Jeho predseda Ondrej Lunter odovzdal Kvet kultúry a umenia šiestim jednotlivcom a jednému kolektívu.

Cenu Kvet kultúry a umenia pre Mikuláša Kováča im memoriam prevzali dcéry básnika – panie Eva, Jarmila a Danka. Foto: Katarína Lehotská Mikuláková

Medzi oceneniami nechýbala cena pre známeho slovenského básnika MIKULÁŠA KOVÁČA in memoriam (vďaka návrhu Verejnej knižnice Mikuláša Kováča). Ocenenie prevzali jeho tri dcéry – panie Eva, Jarmila a Danka. V úsmevných dokrútkach prezradili čo-to zo života s otcom, ktorý bol nielen básnikom, dramaturgom, významnou kultúrnou osobnosťou kraja, ale najmä láskavým, priateľským človekom a dobrým „tatíkom“.

V tomto roku si aktuálne pripomíname nedožité 90. výročie narodenia Mikuláša Kováča (* 18. máj 1934, Lekér, dnes Hronovce – † 26. máj 1992, Banská Bystrica) a to je podnetom pre všetky kultúrne či umelecké inštitúcie a organizácie v Banskej Bystrici na prípravu podujatí o výnimočnej osobnosti – jedinečného básnika, ktorý v regióne a na Slovensku pôsobil v druhej polovici 20. storočia a ktorý bol za života aktívnym členom banskobystrickej odbočky Zväzu slovenských spisovateľov či od roku 1989 Spolku slovenských spisovateľov (SSS).

Počas celého roka sa v meste pod Urpínom pripravujú rozličné podujatia, medzi organizátormi nechýbajú ani členovia odbočky SSS v Banskej Bystrici.  

 

Čestné občianstvo spisovateľovi JÁNOVI FEKETEMU

O deň neskôr, v piatok 24. mája 2024, oceňovalo významné osobnosti mesto Banská Bystrica. V Cikkerovej sieni historickej radnice sa dostalo pocty desiatim osobnostiam a kolektívu. Laureátom, ktorý získal Čestné občianstvo mesta Banská Bystrica, sa stal spisovateľ a básnik, autor SCI-FI literatúry JÁN FEKETE,  člen SSS. Rodák z Modrého Kameňa má významný podiel na verejnom vystúpení banskobystrických študentov v roku 1968 za akademickú slobodu. Najnovšie historické výskumy potvrdili, že Banská Bystrica patrila jeho zásluhou medzi najvýznamnejšie miesta študentských pohybov v danom období na území Česko-Slovenska.

 

 

***

Všetkým oceneným v mene odbočky SSS v Banskej Bystrici srdečne gratulujeme!

JANA BORGUĽOVÁ, tajomníčka odbočky SSS