Vo Zvolene prezentovali nové knihy členovia SSS

25.06.2022 14:47

Zvolenské kultúrne leto roztočilo svoje aktivity na plné obrátky – v médiách najviac rezonoval tradičný festival Zvolenské hry zámocké, ale nechýbali ani lokálne (bez urážky!) podujatia. Tie, o ktorých bude reč, prichýlila Krajská knižnica Ľudovíta Štúra. Táto inštitúcia, patriaca pod BBSK, sa môže pochváliť čerstvo vynovenou veľkou sálou – študovňou a čitárňou, ktorá zároveň slúži na rozličné kultúrne a umelecké podujatia. A práve ona prichýlila dve prezentácie nových kníh zvolenských členov Spolu slovenských spisovateľov (SSS). Ako prvá bola 8. júna 2022 predstavená básnická zbierka Jozefa Weisa Most do srdca, ktorá vyšla vo vydavateľstve Signis Banská Bystrica. Jej autor je známy najmä ako cestovateľ, výtvarník, filmár a prozaik, básne do jeho života priniesla krutá samota, s ktorou sa rozhodol tvorivo bojovať. (Recenzia Hedy Kubišovej vyšla v LT č. 19 – 20/2022). Marcel Páleš v doslove o jeho najnovšej tvorbe uvádza: On vlastne len tak od srdca roztáča kolesá života a čaká, kto sa s ním zvezie.

Známy humorista Jozef Bily o týždeň neskôr (16. 6. 2022) si zasa urobil predčasnú žatvu a prezentoval hneď tri knižky, vydané za posledné roky, ktorým nemohol dožičiť verejné predstavenie – Pachute politiky na druhú (2020), Od žinčice po Adama (2021) a Všetky cesty vedú do rýmu (2022). Toto knižné trio má jedného editora – Vydavateľstvo elfa, s. r. o., Košice. Všetci, čo autora poznajú, sa iste už vopred tešia na vtipné, až do kože vrývajúce sa múdrosti a sentencie. V tej ostatnej podáva Maškrty a škrty zhora i zdola, ale aj početné epitafy pre rozličné posty i postavičky ľudského rodu. Napr. Epitaf pre pätolízača – „Ohnutý si / kráčal šéfom v ústrety, / v hrobe môžeš / konečne byť vystretý“. Alebo Epitaf optimistu: Vlastný pohreb / je vždy záruka, / že ťa na ňom / nosia na rukách.“ Nie je márny ani Postreh občanov: Zistili, / že im z výšky / padajú / iba zvyšky.“

Chvalabohu, že sa už v dobrom zmysle slova roztrhlo vrece so spisovateľmi a ich knihami po celom Slovensku. Možnože sa niektorá ocitne v dovolenkovom kufri a urobí radosť nejednému čitateľovi. Alebo pristane na poličke v osobnej či verejnej knižnici a počká si na jesenný a zimný čas. Dúfajme, že nie v ďalšom lockdowne!

JANA BORGUĽOVÁ, tajomníčka odbočky SSS v Banskej Bystrici