Vianočné listovanie v Atlase bielej

07.01.2020 12:17

Neodmysliteľnou súčasťou koncoročných literárnych podujatí v Knižnici Juraja Fándlyho v Trnave je už niekoľko rokov TRNAVSKÁ POETIKA. Podvečer 12. decembra 2019 bol zaujímavý jednak sviatočnými dekoráciami, výstavou knižných noviniek, no najmä prezentáciou aktuálnej zbierky jedného z autorov spomenutého cyklu, básnika a prozaika ŠTEFANA KUZMU. Názov publikácie Atlas bielej bol pre moderátora, riaditeľa KJF Pavla Tomašoviča, príležitosťou vystavať zo slov imaginárny most medzi autorom a vnímavým publikom. Filozoficky ladenými otázkami vytvoril v rovnakej vrstve priestor pre básnikove odpovede.

Vianočné listovanie v Atlase bielej. Pavol Tomašovič (vľavo)
a Štefan Kuzma. Foto: Ružena Šípková

Symbióza sprievodného slova, otázok a odpovedí súznela s autorským čítaním Š. Kuzmu. Priblížil verše „o veciach / ktoré môže každý tušiť iba v sebe“. A hoci „ľahká voľba – z turbíny ktorú poháňa / voda môjho života / sa šíri zvláštna energia / čosi ako SAMOTA“, v čitárni knižnice sa nik necítil osamotený. Súzvuk a porozumenie boli takmer hmatateľné. Básnickú zbierku vydalo Slovenské centrum PEN (redigoval Milan Richter).

Výnimočná bola aj hudobná produkcia skladateľky, speváčky a inštrumentalistky Jany Andevskej. Premiérovo uviedla i skladbu Vianočná nádej, ktorú nahrala so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, hlavný partner projektu.

ZLATA MATLÁKOVÁ