Prezentácia kníh členov odbočky Spolku slovenských spisovateľov v Prešove – Prešov Dýcha...

31.10.2022 10:34

A nielen Prešov, ale v tomto meste aj SLOVO DÝCHA. Dňa 25. septembra 2022 od 16. hodiny dýchala dokonca aj prešovská Caraffka – historická budova (niekdajšia Caraffova väznica, dnes mestská galéria), v ktorej sa stretli milovníci umeleckého slova, konkrétne poézie autorky Ingrid Lukáčovej, členky prešovskej odbočky SSS, a prózy Ľudovíta Petraška.

Posledná septembrová nedeľa nám darovala SLOVO, ktoré dýcha vo svojej lyrickej podobe, v rozkvete, umelecky, s úsmevom i krikom, počas zákazu vychádzaní, či vtedy, keď nevieme, ako ďalej, slovo, ktoré koná, vládne, svieti aj bliká, vlní sa, obväzuje rany, pýta sa, pláva aj kropí ľudí, vstáva a chráni, zarodí, prevychová... slovo – súčasť Božieho orchestra. Nedá sa prezradiť úplne všetko – SLOVO je fenomén s nesmiernou silou a bohatstvom

Uvítanie knihy Ingrid Lukáčovej (v strede) do života

V mestskej galérii Caraffka to slovo „Z police väznice“ po úvodných tónoch klavíristky a speváčky JANKY TOMKO-FERENČÍKOVEJ a po príhovore vedúcej Caraffky JANETTY LANGOVEJ zložili recitátorky TEREZKA POLÁKOVÁ a OĽGA ADAMKOVIČOVÁ. Umelecké texty autorov predniesli aj J. Langová a J. Tomko-Ferenčíková. Slovo dýchalo priam viditeľne aj po ďalších piesňach.

Vrcholom tohto jesenného podvečera bolo uvítanie knihy ĽUDOVÍTA PETRAŠKA Slaná kráľovná a knihy poézie INGRID LUKÁČOVEJ Slovo dýcha, ktorú soľou ochutila a poslala medzi jej čitateľov prešovská poetka O. Adamkovičová.

Ľudovíta Petraška (vpravo) spovedá Terezka Poláková

Tak ako si bez soli nevieme predstaviť naše jedlo, tak bez poézie nemôže byť chutný ani náš život. Preto čítajme a – dýchajme. Aby to slovo dýchalo aj naďalej v nás!

OĽGA ADAMKOVIČOVÁ-SEMKOVÁ

Foto: arutorka a archív

 

 

 

 

 

 

 

 

Na podujatí recitovala aj Oľga Adamkovičová. Vpravo účastníci podujatia