Osobný protest spisovateľa literatúry faktu MILANA VÁROŠA proti konaniu firmy Arthur

06.11.2015 13:56

Vážení priatelia!

Na prezentácii mojej novej knihy Velikáni výtvarného umenia – Osudy slávnych maliarov a ich obrazov 26. mája 2015 v Klube Spolku slovenských spisovateľov som oznámil, že v tomto roku sa stretneme ešte na prezentácii mojej ďalšej novej knihy v jeseni. Knihu Poklady panovníkov a slovenskej šľachty – Osudy stratených umeleckých pamiatok už Vydavateľstvo Príroda vydalo a na Bibliotéke 5. novembra bude aj ďalšia moja nová práca Osudy umeleckých zbierok – Obrazy zo Slovenska sa roztratili nielen v Budapešti a Prahe, ale aj v Paríži, New Yorku..., vydal ju Spolok slovenských spisovateľovPrezentácia týchto kníh sa však odkladá na neurčito, lebo sa nemôže konať v Klube SSS, ktorý – ako je všeobecne známe – firma Arthur DS, s. r. o., mení na nočný klub.
Na prezentácii mojich kníh (dvojdielnych Stratených slovenských pokladov – o našich umeleckých pamiatkach v zahraničných múzeách a galériách, Osudy umeleckých diel a ich tvorcoch – Slováci a slovenské reálie v dotykoch s európskym maliarstvom, svetoznámymi múzeami a galériami...)  v minulosti vystupovali popredné osobnosti – pani Eva Kristinová,  Ľudo Pavlo, emeritný predseda Slovenskej ligy v Amerike, aj na prezentácii 26. mája vystupoval herec Jozef Šimonovič, spieval popredný člen Opery SND Ivo Ožvát, medzi hosťami boli viacerí slovenskí spisovatelia, známy právnik Anton Blaha, ktorý vyhral proces pre SNG s dedičmi grófky Margity Cobelovej, poslanec NR Jozef Mikloško...

Nemôžem si predsa dovoliť pozvať Vás a ostatných vzácnych hostí do nejakej krčmy. Ak dovolíte, nezaslúžia si to ani moje knihy, ktoré som napísal aj na základe vlastného výskumu a za ktoré som získal hlavné Ceny Literárneho fondu za vedeckú a odbornú literatúru, medzinárodné Ceny E. E. Kischa a najmä vysoké štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra (o oceneniach  za moje knihy sa podrobnejšie píše v  Osudoch umeleckých zbierok, s. 128 – 129, tam sú  uvedené vydania  mojich kníh v iných krajinách).

Čakám na deň, keď Klub SSS  ožije  spisovateľmi. Tento môj list berte, prosím, ako môj osobný protest proti firme Arthur.
Končím slovami, už si nepamätám, kto múdry ich vyriekol: Každú pevnosť možno dobyť, keď na ňu vylezie somár s vrecom zlata.

S úctou

MILAN VÁROŠ

Bratislava 5. novembra 2015