Nové knihy JAROSLAVA REZNÍKA a MILANA STANA

21.08.2019 07:50

Skutočnou autorskou žatvou možno nazvať prezentáciu kníh dvoch známych slovenských autorov – spisovateľa Jaroslava Rezníka st., čestného predsedu SSS, a výtvarníka Milana Stana, ktorú pripravilo Vydavateľstvo Štúdio humoru, satiry atď. a autori vo vlastnej réžii v stredu 10. júla 2019 v Restaurant Pohoda – Park na Majakovského ulici č. 9 – nad Horským parkom v Bratislave. Ústrednou knihou podujatia bolo spoluautorské dielko Spisovatelia v anekdotách: Literárne klebetárium z pera J. Rezníka a s kresbami M. Stana. Knižka prináša úsmevné príhody zo života žijúcich i nežijúcich slovenských spisovateľov a umelcov. Básnika J. Rezníka, tentoraz ako autora literatúry faktu, ako aj vznik jeho zábavných historiek priblížil spisovateľ autor historických publikácií Viktor Timura, a výtvarníka a karikaturistu M. Stana spisovateľ literatúry faktu Ivan Sabó, ktorý pripomenul aj dve významné diela autora vydané v minulom roku – Maľba a Kresba.

Knihu Spisovatelia v anekdotách: Literárne klebetárium uviedol do života autor literatúry faktu Anton Blaha (vpravo) s autormi Milanom Stanom a Jaroslavom  Rezníkom st. (vľavo) a dcérou J. Rezníka Máriou Böndeová

Knihu s autormi uviedol do života právnik Anton Blaha, spisovateľ literatúry faktu. J. Rezník uvádzal do života aj svoje dve ďalšie diela. Knižka Oči plné oblohy, ktorá mu vyšla pri príležitosti 100. výročia tragického úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika, približuje túto jedinečnú slovenskú osobnosť, ktorej zásluhy na vzniku prvej ČSR, žiaľ, dodnes nie sú docenené. Jej adresátmi sú najmä najmladší či mladí čitatelia (no nielen oni), a, ako odznelo na prezentácii, prináša aj viaceré neznáme fakty z mladosti M. R. Štefánika, ktorú prežil na Slovensku, i z jeho významného pôsobenia v zahraničí.

Knižku Alexandra Puškina Rozprávka o cárovi Saltánovi, ktorú preložil a prebásnil Jaroslav Rezník st. (vpravo), uviedla do života Dagmar Institorisová (v strede) a bábky z rovnomennej divadelnej rozprávky. Vľavo ilustrátor knihy Štefan Cpin

Bábky v ruských historických odevoch uviedli do života autorský preklad svetoznámej veršovanej bájky geniálneho ruského básnika Alexandra Sergejeviča Puškina Rozprávka o cárovi Saltánovi, spolu s autorom prekladu J. Rezníkom, ilustrátorom knižky, slovenským výtvarníkom Štefanom Cpinom a scenáristkou a divadelnou teoretičkou Dagmar Institorisovou. Na podujatí sa zúčastnili viaceré osobnosti slovenského literárneho, kultúrneho a verejného života vrátane ministerky školstva SR Martiny Lubyovej či generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka ml. Súčasťou prezentácie, ktorú autori ukončili autogramiádou, bol aj bohatý kultúrny program, v ktorom zahral na elektrickom piane vnuk J. Rezníka Richard Bönde a na fujare, gajdách a drumbli Drahoš Daloš, výrobca ľudových hudobných nástrojov.

Autogramiáda autora Jaroslav Rezníka st. Vľavo ministerka školstva SR Martina Lubyová

Redakcia

Foto: Štefan Cifra