Vyhodnotili 7. ročník básnickej súťaže Cena Rudolfa Fabryho (11. 12. 2015)

13.12.2015 06:29

Vyhodnotenie 7. ročníka básnickej súťaže Cena Rudolfa Fabryho, ktorá je určená mladým autorom poézie do 30 rokov, čo ešte nevydali knižné dielo, sa uskutočnilo 11. decembra t. r. v novozrekonštruovanom kaštieli v Budmericiach pod záštitou ministra kultúry SR Mareka Maďariča. Ústrednou témou podujatia, ktoré usporiadatelia venovali 100. výročiu narodenia Rudolfa Fabryho, rodáka z Budmeríc, bolo vyhlásenie výsledkov súťaže mladých básnikov. Usporiadateľmi 7. ročníka súťaže, ktorý bol venovaný 100. výročiu tohto narodenia básnika, rodáka z Budemríc, boli obec Budmerice, Literárne informačné centrum, Spolok slovenských spisovateľov a časopis SSS pre mladú literatúru a umenie Dotyky.

Laureátka Emília Mlynárčiková, minister kultúry SR
Marek Maďarič (vľavo) a šéfredaktor Dotykov Boris Brendza

Ako uviedol predseda odbornej poroty Boris Brendza, 7. ročník súťaže príjemne prekvapil: „Mladí autori, najmä prvá desiatka, preukázali dobrú znalosť práce so slovom, s jeho významom,“ poznamenal s tým, že „mnohí z ocenených sú už zrelí na debutovú zbierku básní“. „Verím, že sa s ich rukopismi stretneme aj pri príprave novej knižnej edície mladých slovenských autorov časopisu Dotyky, ktorú plánujeme uviesť v roku 2016,“ dodal.

Na podujatí sa zúčastnil aj minister kultúry M. Maďarič, ktorý v príhovore uviedol, že takéto ocenenie sa môže stať pre mladých ľudí kľúčovým a podnietiť ich k intenzívnejšej tvorbe. „Keďže som sám niečo podobné prežil pred vyše 30 rokmi na Wolkrovej Polianke, ale aj na Jašíkovej Turzovke, viem si to veľmi presne oživiť, aký to bol pocit vzrušenia a veľkého povzbudenia. Mladý autor má veľké ideály a predstavy a sníva o svojej prvej knihe,“ podotkol s tým, že niektorí z tých, s ktorými v tom čase chodil na súťaže, sú dnes významní spisovatelia a autori.

Prvé miesto odborná porota udelila Emílii Mlynárčikovej, tri prémie Hane Launerovej, Vladimírovi Vakovovi, Márii Pražmovej. Čestné uznania Eme Malíškovej, Róbertovi Dlugošovi a Soni Ferencovej. Ocenenia víťazom odovzdali starosta obce Budmerice Jozef Savkuliak, riaditeľka LIC Miroslava Vallová, predseda SSS Miroslav Bielik a minister kultúry Marek Maďarič. Laureátka Emília Mlynárčiková prednieslo svoju báseň Škatuľa.

V kultúrnom programe  vystúpila mladá autorka Oľga Gluštíková, ktorá predniesla báseň Rudolfa Fabryho zo zbierky Uťaté ruky, spevom prispeli komorný spevácky zbor Chorus Angelicus pod vedením Janky Neščákovej, operný spevák Ivan Ožvát a nechýbala ani hra na fujaru a spev ľudových pesničiek.

Foto: Štefan Cifra