Stretnutie v Ruskom centre pre vedu a kultúru

11.11.2018 20:15

V Ruskom centre pre vedu a kultúru sa v štvrtok 8. 11. stretli členky Spolku slovenských spisovateľov (SSS) Lenka Riečanská a Vierka Valachovičová-Ryšavá, autorky literatúry pre deti a mládež, so svojou kolegyňou z Ruska, Alexandrou Litvinovou, a dvojicou spolupíšucich autorov z Bieloruska, Andrejom Žvalevskim a Jevgenijou Pasternakovou. Otázok a námetov na rozhovor bolo toľko, že vyčlenená hodina nestačila. Potvrdilo to aj dlhodobý koncept Komisie SSS pre medzinárodné vzťahy, vedenej Gustávom Murínom, že priamy kontakt autorov rozličných národov pomáha čeliť novodobej xenofóbii šírenej niektorými našimi extrémne propagandistickými médiami.

***

Alexandra Litvinová: Umelecký životopis
Alexandra Litvinová, ruská historička a spisovateľka, absolvovala štúdium na Moskovskej štátnej univerzite Lomonosova (Filologická fakulta) a doktorantúru na Ústave svetovej literatúry Ruskej akadémie vied. Pracovala ako redaktorka v rozličných vydavateľstvách, je šéfredaktorkou vydavateľstva Peškom v istoriju. Napísala rad poučných kníh pre deti: Dejiny starého bytu (2016), Ideme do múzea (Sprievodca Historickým múzeom, 2015), Metro na zemi a pod zemou: krátke dejiny železnice v obrázkoch (2015). Kniha Dejiny starého bytu (vydavateľstvo Samokat, 2017, ilustrovala ju výtvarníčka Anna Desnickaja, držiteľka ocenenia 2017 Bratislava Golden Apple Award) je o sťahovaní rodiny Muromcevovcov v roku 1902 do svojho nového bytu. Čitateľ doň prichádza spolu s nimi, veľa sa dozvedá o postupne sa striedajúcich obyvateľoch bytu a vychádza z bytu až v roku 2002. Môže sledovať históriu domácich predmetov a ich prostredníctvom aj históriu rodiny a vôbec celej krajiny.

Žvalevskij a Pasternaková: Umelecké životopisy
Andrej Žvalevskij a Jevgenija Pasternaková bývajú v hlavnom meste Bieloruska, v Minsku, ale píšu po rusky. Ich diela vychádzajú väčšinou v Moskve. Prvá spoločná kniha M + Ž: Bodaj tie šaty trafil šľak vyšla v roku 2003 v moskovskom vydavateľstve Vremia. Kniha vyšla v niekoľkých vydaniach a sfilmovala ju spoločnosť Central Partnership. Žvalevskij a Pasternaková napísali aj niekoľko diel pre dospelých čitateľov, no v roku 2008 začali písať pre mládež. Za 15 rokov spoločnej práce vytvorili desiatky kníh, zväčša pre mládež. Knihy získali veľa ocenení: cenu Zavetnaja mečta, Krapivinovu cenu Knigura, cenu Russkaja premija a ďalšie. Najznámejším dielom Žvalevského a Pasternakovej je novela Časy sú vždy dobré, ktorá vyšla v  náklade vyše 100 000 výtlačkov a ktorú preložili aj do taliančiny. Dnes sa celkový náklad diel uvedených autorov blíži k 800 000.

-gm-

Foto: archív autora