Rendezvous pod schodami (3) s Jaroslavom Rezníkom a jeho hosťami

10.03.2016 11:42

Vo štvrtok 25. februára 2016 zorganizovali medzinárodný stavovský Literárny klub ružomberských spisovateľov (LKRS), Spolok slovenských spisovateľov – krajská odbočka v Žiline a Mestská knižnica v Ružomberku tretie pokračovanie literárneho  cyklu predstavovania ružomberských spisovateľov, publicistov, redaktorov resp.  autorov a ich tvorby. Tentoraz bol  hosťom spisovateľa  Radislava Kenderu prvý porevolučný predseda Spolku slovenských spisovateľov (SSS) a súčasný čestný predseda SSS, Čestný občan mesta Ružomberok, spisovateľ, dramatik, redaktor a publicista JAROSLAV REZNÍK st. Jeho spoluhosťami boli básnik, redaktor a humorista, nositeľ ocenenia Zlatý gunár Milan Lechan a Štefan Pecho, japonológ, spisovateľ a vysokoškolský pedagóg.

Bolo to vydarené stretnutie, v ktorom sa striedali vážne témy s vtipným slovom. Jaroslava Rezníka dôstojne predstavil Štefan Pecho z Bratislavy a vyzdvihol jeho miesto v histórii i súčasnosti slovenskej literatúry. Milan Lechan sa predstavil, s humorom jemu blízkym, sám. J. Rezník odpovedal na rozličné vážne otázky moderátora, napr.: Ako sa po Novembri 1989 zmenil Tvoj osobný život a ako sa so slobodnými možnosťami vyrovnala slovenská literatúra. Využila ich alebo prepásla?, Krátko po Novembri sa vytvorili dva (minimálne)  antagonistické spisovateľské tábory, a hoci dnes už nie je medzi nimi možno taká nevraživosť, ako na začiatku 90. rokov, asi stále nie je dobrá situácia. Pritom hlavným problémom nie je kvalita tvorby? Prečo je takýto stav a dokedy to bude trvať?, ktorých sa zhostil brilantným spôsobom. Pri odpovediach Milana Lechana sa, ako vždy, nedalo nesmiať. Vďačné publikum oceňovalo ich výkony častým potleskom. Samozrejme, nechýbali ani ukážky z tvorby obidvoch aktérov a obohatením stretnutia sa stala výstavka ich kníh.

Na podujatí sa zúčastnili aj ďalšie osobnosti a kultúrny činitelia – riaditeľka Mestskej knižnice v Ružomberku Tatiana Babincová, podpredseda Spolku slovenských spisovateľov, šéf jeho krajskej odbočky v Žiline, spisovateľ, redaktor a publicita Petera Mišák z Martina, prvý námestník ministra kultúry SR po Novembri 1989, dramatik, spisovateľ, kultúrny dejateľ a publicista Mišo Kováč-Adamov, taktiež z Martina, dlhoročný predseda Združenia vydavateľov a kníhkupcov Slovenska, spisovateľ Michal Horecký zo Žiliny, člen výboru KO SSS a LKRS Igora Milan Chovan, tajomník LKRS Marián Mydlo a desiatky redaktorov a spisovateľov z Bratislavy, Liptovského Mikuláša, Liptovskej Lúžnej, Martina, Žiliny a samozrejme z Ružomberka.

O živote a diele, zo zákulisia, na hostí večera prezradili niečo kolegovia Mišák, Kendera, Horecký, Pecho, Kizek a iní. Ružomberok sa teda opäť, na niekoľko hodín, stal centrom stretnutia významných spisovateľov Slovenska.

R. A. RUŽOMBERSKÝ

Foto: archív autora